Home » » HAK SEORANG PEROKOK

HAK SEORANG PEROKOK

Written By Suharmi Abdul Talib on Friday, 20 June 2014 | 02:53

kepada perokok seantero dunia, korg pun ade hak jugak. korang ade hak utk merokok. korg ade hak utk merokok dalam keta korg, korg ade hak utk merokok apa jua jenis rokok yg korg nak, korg ade hak utk beli rokok mainstream atau rokok seludup. dan korg jugak berhak untuk tau kandungan2 dalam sebatang rokok.

pernah tak korg terfikir ape yg ade dalam rokok? mungkin korg pernah baca kat spital, surat khabar, majalah ttg kandungan kimia dalam batang rokok. dan selalunya angka yg digunakan utk menggambarkan betapa banyaknya bahan kimia dalam rokok tu adalah ribu ribu atau ratus ratus. eh? kejap ratus kejap ribu.mane satu yg betul ni. haaa, dalam sebatang rokok yg BELUM di bakar, ade kira2 600 bahan kimia. pabila saat dan ketika waktu rokok itu mula dinyalakan, setiap kepulan asap yg dihembus dgn pnuh macho itu mempunyai lebih kurang 7000 bahan kimia.byk kan? nak senaraikan semua, 3 hari 3 malam blom tntu habis. kalo habis pun blom tentu semua org larat nak baca.

so meh tgk beberapa bahan kimia yg famous dalam sebatang rokok. bahan2 kimia ni famous sebab mereka adalah carcinogen/boleh menyebabkan barah. best kan hisap rokok? hehe :)

bahaya tau asap rokok ni

1. BENZENE

benzene ni boleh menyebabkan leukaemia. chemical ni selalunya dijumpai dalam petrol

2. FORMALDHYDE

cecair tiada warna, sangat-sangat beracun dan digunakan utk mengawet mayat.

boleh menyebabkan barah, masalah berkaitan kulit dan pernafasan

3. AMMONIA

tugas ammonia ni adalah utk membebaskan nicotine daripada rokok dgn menukarkan kepada bentuk gas. selalu dijumpa dalam bahan pencuci TANDAS

4. ACETONE

cik ton ni selalunya cik adik cik adik yg selalu guna. bile time diorg nk remove kaler dekat kuku diorg tu, diorg guna nail polish remover. ha dalam tu lah cik ton ni ada.

5. TAR
tar ni takkan korg x kenal. kalo jalan baru turap, ade bau kan. tu lah bau tar. tar ni pun ade dalam rokok. 70% jumlah tar akan melekat kat paru paru dan selebihnya keluar sbg kepulan asap. sebab itulah paru2 perokok tegar hitam pekat. sbb penuh tar. eeeee yuck!

6. NICOTINE

bro nico ni adalah bahan kimia yg amat berkuasa dalam menyebabkan ketagihan. paling power die lah. dan dia jugak lah punca merokok ni ketagih. kebanyakan dadah ade si bro nico ni.



NILAI SEBATANG ROKOK:

kalo korg g kedai nak beli rokok kan, tengah2 bulan plak bajet xde, yg mampu bli rokok batang jelah. kalo sebatang 50 sen,

  • 24 sen utk cukai hasil tembakau
  • 14 sen utk keuntungan pengilang rokok
  • 5 sen utk peruncit
  • 1 sen utk keuntungan pemborong/ pengedar rokok
  • 1 sen dinikmati penanam / pengawit tembakau
so nilai sebatang rokok adalah 5 sen sahaja!


setiap rokok yg dihisap, anda sebenarnya menghadiahkan diri dengan : 
  • 20 kali lebih risiko kanser paru-paru
  • 10 kali lebih ancaman penyakit paru-paru
  • 10 kali lebih padah saluran darah tersumbat
  • 4 kali lebih ancaman serangan jantung
  • 2 kali lebih risiko serangan strok
  • 50% risiko kematian akibat tabiat merokok
akhir kata :


p/s: anda mahu berhenti merokok? sila hubungi saya ;)

Mie gebu,

Founder : Vita Cravers

0196346216,

Shaklee id 1025051,

FB page : www.facebook.com/vitacravers13 , 

www.facebook.com/mariberhentimerokok13

email : vitacravers13@gmail.com

0 comments:

Post a Comment