Home » » ROKOK MENTHOL SEJUK PARU-PARU

ROKOK MENTHOL SEJUK PARU-PARU

Written By Suharmi Abdul Talib on Thursday, 28 August 2014 | 07:11

korang mesti perasan kan kalo g kedai, stesen minyak, 7E, sambil2 tunggu awek cun belakang kaunter bg duit baki, mesti ada ruangan jual rokok, mcm2 brand, mcm2 rupa, mcm2 jenis ada. paling kurang satu brand mesti ada 3 jenis, merah, hijau, biru.

merah yg biasa, hijau yg menthol (sejuk), biru yg light (x seberat yg merah)
pernah tak korang terfikir mcm mane diorg masukkan rasa sejuk kat rokok yg hijau ni?

vita, cravers


haaa, aku nk share sket pasal rokok menthol nih. ni pengalaman aku sendiri masa kerja sbg colour matcher kat department tobacco dulu...

menthol ni kalo suhu bilik, dalam bentuk cecair takde warna, bau wangi mcm pudina, dan sejuk sgt kalo terkena kulit... dan cecair ni mudah meruap... elok simpan dalam botol kaca... tu sifat sifat fizikal menthol lah...

ok, macam mane diorg masukkan rasa sejuk2 ni ke dalam rokok? mungkin ramai yg igt menthol ni dimasukkan ke dalam rokok melalui filter tu. (yg bahagian paling hujung sekali, yg bahagian selalu kita letak kat mulut tu). sebenarnye salah ye.

ni contoh filter rokok

menthol ni di sapukan pada bahagian kertas kaler emas yg ada dalam kotak rokok tu. kalo bahasa saintifik, kitorg panggil innerliner. kalo bahasa pasar xtau plak name die. kalo bukak kotak rokok tu konpem nampak kertas tu. so menthol ni disapukan pada kertas tu, kemudian masukkan dalam kotak rokok, dan rokok pun dimasukkan ke dalam kotak rokok tu. bila dah siap packing, sifat menthol ni yg mudah meruap, akan berpindah pada rokok tu dgn sendirinya. selalunya menthol ni akan terperangkap ke dalam filter tu lah.
mcm tu caranye rokok perisa menthol ni dihasilkan.

haaa, so korang dah tau kan mcm mana rokok menthol ni dihasilkan. apa2 pun, rokok biasa ke, menthol ke, light ke, tetap MERBAHAYA terhadap kesihatan. tiada kajian bgtahu yg rokok menthol ni kurang bahaya dari rokok biasa. TIADA OK! semua sama je bahayanye.

jadi marilah kita berhenti merokok.

nak tahu caranya? pm saya ok

mie gebu,
0196346216,
Fb page : www.facebook.com/vitacravers13
www.facebook.com/mariberhentimerokok13
shaklee ID : 1025051



0 comments:

Post a Comment