Home » » PEWARNA DALAM MAKANAN

PEWARNA DALAM MAKANAN

Written By Suharmi Abdul Talib on Saturday, 15 March 2014 | 22:13

bayangkan korg tgh minum petang kat hotel mahal, lepak tepi pantai, atau swimming pool, sambil2 korg tgh hirup teh panas, atau sedut jus oren yg korg order tu, pernah x korg terfikir kenapa teh ni kaler dia terang sgt? teh yg kat rumah tu xde la terang mcm ni. atau pun jus oren tu warna oren die lebih lg dari yg korg biasa minum?

haaa. ni semua kerja manusia lah. hehehe. pewarna makanan digunakan meluas skrg ni. menarik gak kalo baca artikel pasal pewarna dalam makanan nih. best. golongan ibu dan tukang masak pun guna pewarna utk menambah tarikan pada masakan diorg. 

kenapa pewarna makanan dicipta?
- utk mengembalikan warna dalam makanan yg hilang akibat suhu terlampau ketika memasak, udara, kelembapan, cahaya atau keadaan tempat simpanan
- menaikkan seri makanan tersebut dan menambah selera kepada yg melihatnya


contoh gambar di atas, sukarelawan akan rasa ketiga-tiga jus oren ni dan pilih mana yg paling sedap. majoriti telah memilih jus oren yg tengah sbg yg paling sedap. tp sebenarnya ketiga-tiga jus oren ni mempunyai kandungan dan rasa yg sama, hanya jumlah pewarna yg berbeza. kita terpengaruh dgn apa yg kita nampak. sedikit sebanyak dpt mempengaruhi keputusan yg kita buat. sbb tu pewarna dalam makanan penting utk tarik perhatian pelanggan.

jom tengok pewarna yg mmg biasa dijumpai dalam makanan:

CURCUMIN (E100) - pewarna oren-kekuningan ni diperoleh daripada kunyit. biasanya dijumpai dalam serbuk kari, keju yg telah diproses, lemak dan jugak minyak.



RIBOFLAVIN (E101) - juga dikenali sbg vitamin B2. boleh diperoleh melalui proses penapaian yis atau di hasilkan secara proses kimia. kaler lebih kurg curcumin. biasanya digunakan dalam sos, keju yg telah diproses dan jugak roti



TARTRAZINE (E102) - azo dye synthetic berwarna kuning. pewarna ni pernah menimbulkan kontroversi bila ade pihak mengatakan pewarna ni boleh efek perwatakan atau perangai kanak2. tidak digunakan lg skrg. 

BETA-CAROTENE (E160a) - pewarna kaler oren dijumpai dalam sayuran berwarna oren seperti tomato, lobak merah atau buah oren. digunakan dalam minuman berkarbonat, marjerin, butter, yogurt

PLAIN-CARAMEL (E150a) - pewarna paling biasa digunakan. lebih. 90% pewarna dalam makanan menggunakan E150a nih. berwarna coklat gelap sehingga hitam. diperoleh melalui proses pemanasan gula. digunakan dalam minuman cola, ais krim, coklat, minuan keras, cuka, confectionery.

AMARANTH (E123) - pewarna sintetik ungu gelap. lebih kurang mcm warna blackcurrant. digunakan dalam serbuk sup, jam roti, ice cream dan instan gravy.





0 comments:

Post a Comment