Home » » MYTH BUSTER ABOUT MLM SHAKLEE

MYTH BUSTER ABOUT MLM SHAKLEE

Written By Suharmi Abdul Talib on Saturday, 1 February 2014 | 21:46

assalamualaikum semua. salam hari ahad. salam ceria. hari ni nak kongsi satu cerita menarik ttg konsep MLM ni. semalam kul 10 pm 1/2/2014 saye dan SID (shaklee independent distributor) yg lain telah bermeeting secara online atau nama lain webinar. yg di hos kan oleh master coordinator Lyna Noh dan suami tercinta master coordinator Zainul. diorg berwebinar live drpd Saigon, Vietnam. tajuk meeting tu ialah seperti yg tertera di tajuk utama entry nih.

we go straight to the point ok. objektif meeting ni adalah utk memberi penjelasan terhadap beberapa persepsi negatif yg melanda dalam dunia MLM shaklee. kami sbg SID rasa bertanggung jawab utk memperbetulkan keadaan ini kepada masyarakat semua. terima kasih kepada master lyna noh dan master zainul utk info ini. ada 5 topik yg di utarakan oleh master zainul.

ENTRY INI ADALAH BERDASARKAN NOTA YG TELAH DIKONGSI OLEH MASTER ZAINUL.

ni intro jer. hehe
gmbr atas tu nk tunjuk mcm mane rupa web meeting ni. ok?
berikut ialah 5 topik yg di bincang kan semalam.

1. HARGA PRODUK MLM SHAKLEE MLM MAHAL SEBAB NAK BAYAR KOMISEN UPLINE JE???
ada yg berkata produk shaklee mahal kalau dibandingkan dgn syarikat lain. baiklah. kita ambil satu contoh produk shaklee, iaitu LECHITIN, dan bandingkan dgn jenama lain yg keluarkan lechitin juga. kalau kita compare harga dan jumlah kandungan sebotol, tak adil lah sebab kandungan dan harga berbeza utk setiap jenama lain. so kita compare kan harga sebotol jenama tu dan bahagi dgn isi kandungan sebotol. kira utk setiap jenama.  lepas tu bandingkan dgn setiap jenama lain.

 2. KALAU SHAKLEE BAGUS SGT, KENAPA TAK DIJUAL DI GIANT, GUARDIAN ATAU TESCO?
sebelum saya jawab soalan tu, saya ada satu soalan. pernah nampak giant, guardian, atau tesco jual hand bag PRADA, CHANEL atau GUCCI? pernah? kat mane nk beli hand bag branded mcm ni? kat pavillion ada. tu pun kat butik dia sendiri. harga mmg mahal. kenapa???sebab brg2 branded ni EKSKLUSIF. mmg tak dijual kat tempat2 biasa. lg satu kalo kita pegi jusco, ada pameran keta. keta apa yg paling common kita nmpk? proton ,perodua. kalo up sket honda, toyota, mitsubishi. tu keta jepun. paling2 up pun keta europe jenama volkswagen (VW). tu pun kereta VW ni model tertentu di halang dgn penghadang merah. org bleh tgk je xleh sentuh. nmpk tak betapa diorg ni menjaga brand diorg.

sama jugak seperti shaklee. kalo nk dibandingkan, brand shaklee ni setaraf dgn jenama hand bag atau kereta yg eksklusif ni. sbb tu lah tak di jual dgn sewenang nye kat giant, guardian dan tesco.sbb shaklee ni ekslusif. kami sbg SID perlu memberikan info yg tepat dan betul kepada customer kami. dan kami telah di coaching oleh senior2 shaklee kami dgn proper. bayangkan kalo hand bag PRADA tu di jual kat pasar malam. letak sebelah2 prada tak ori dgn prada ori. org ramai yg tgk tak akan fikir yg tu prada ori. faham faham? :)




3. DALAM MLM, DOWNLINE KENA KERJA KERAS TAPI UPLINE GOYANG KAKI SAJA.
memang la. nama pun MLM. saya tak nafikan, konsep MLM yg bersarang dalam minda kita mmg mcm tu. dan realitinya juga mmg mcm tu. downline terpaksa cari org sana sini utk menjadi kaya mcm upline diorg. upline tak pantau pun. org bawah kerja teruk utk cari downline yg ramai. TAPI TIDAK DENGAN MLM SHAKLEE! tidak sama sekali! no no no!

dalam MLM shaklee ni, upline dan downline sama2 bekerja ye. upline bekerja utk diri sendiri dan pada masa yg sama kena coaching anak2 shaklee dia jugak! so downline2 shaklee ni sentiasa di update dgn info, ilmu dan sharing baru sepanjang masa. mereka takkan terbiar mcm tu saja. malah, ada je downline yg dah potong upline die! sebab apa? sebab if you work for it, you  get it! usaha lebih dpt la lebih. kan kan kan?
another thing is, dalam shaklee ni peluang semua org sama. yg membezakan adalah usaha. contoh dalam shaklee ada sistem 6 level rank. rank pertama iaitu supervisor boleh dicapai dgn score sales sebanyak 3000 uv dan ke atas. tetapi, utk naik rank seterusnya, kena ada satu syarat. iaitu downline di bawah nya haruslah jadi supervisor dulu sekurang-kurangnya seorg, baru lah boleh naik rank senior supervisor. selagi downline dia tak naik rank supervisor selagi tu lah upline x bleh naik rank seterusnya. so upline kena push downline supaya dpt naik rank dgn bg semangat, tips dan nasihat. adil kan?

 4. KENAPA SHAKLEE TIADA LOGO HALAL??
persoalan yg dah biasa kami SID dgr. naik jemu dah. dah explain pun tak faham2. baiklah. maybe ada yg belum tahu situasi sebenar. JAKIM bertindak mengeluarkan sijil halal utk produk keluaran malaysia saja. nama pun jabatan kemajuan islam malaysia kan. itu pun masih byk lg produk keluaran tempatan yg beratur menunggu giliran utk mendapatkan sijil halal from jakim. shaklee adalah produk keluaran USA. dan di negara amerika, terdapat beberapa badan yg berperanan seperti JAKIM ni. dan badan yg mengeluarkan sijil halal utk shaklee ialah ISA.


nah tgk sendiri sijil halal yg dikeluarka oleh ISA (Islamic Service of America) utk shaklee pada tahun 2014. shaklee akan renew sijil ni tiap2 tahun. dan JAKIM telah iktiraf la ISA ni. jakim dah audit dah prosedur yg ISA laksanakan dalam meluluskan syarikat yg nk apply sijil halal. so lepas ni jgn was was lg ok. produk shaklee dijamin halal, selamat dan sentiasa mesra alam. dan juga tiada dadah. 

5. APA BEZA SHAKLEE DGN MLM LAIN?
 yg pertama, khusus. setiap produk yg dikeluarkan akan menjalani beratus-ratus ujian klinikal yg terperinci oleh pihak ketiga. bila dah memenuhi dan melepasi ujian2 ni, baru lah boleh dipasarkan. bukan sng tau!

yg kedua, terbukti. roger barnett, CEO shaklee, pernah buat statement bahawa produk VIVIX yg dikeluarkan pada tahun 2008, mampu membuatkan penggunanya kelihatan muda 25 tahun dari umur sebenar! mungkin agak melampau atau tidak masuk akal statement itu. sebab, kalau yg umur 20 tahun makan vivix ni, so dia kelihatan seperti -5 tahun? hehehe. ada pihak yg menafikan statement ini dan menganggap roger barnett 'syok sendiri' tetapi, setelah ujian klinikal dijalankan oleh pihak ketiga, mmg terbukti bahawa VIVIX mampu membuatkan sel sel dalam badan kita kelihatan muda 25 tahun!

yg ketiga, dunia. produk shaklee ni adalah world wide! satu dunia boleh diterokai utk menaikkan sales kita. bukan malaysia saja. jgn bagi alasa, 'SID kat malaysia terlalu ramai' so susah nak mrket kat sini. salah sebenarnya. mmg ramai SID yg anda nmpk di FB, tapi jumlah sebenar berapa ribu org? dan jumlah penduduk malaysia ada brapa puluh juta org? jgn lah anggap semua org kat malaysia ni dah makan shaklee. ramai lg yg tak kenal shaklee ni sbenanye. tugas kita ialah berusaha utk approach org yg belum kenal lg shaklee ni. kalau tak mau market kat malaysia, bleh je market kat indonesia kat sana shaklee masih baru lg. boleh try market kat sana. mcm mana nk buat? guna FB ads, dan iklankan page shaklee anda di indonesia. :)

diharap segala soalan2 myth busters ttg MLM SHAKLEE ini terjawab ya. saya dah jawab sebaik mungkin. 
jumpa lg di entry akan datang. peace. 


Mie gebu,
0196346216,
Shaklee id 1025051,
FB page : www.facebook.com/vitacravers13 , www.facebook.com/mariberhentimerokok13
email : vitacravers13@gmail.com

4 comments: