Home » » My trip to Beijing... part 1...

My trip to Beijing... part 1...

Written By Suharmi Abdul Talib on Friday, 18 October 2013 | 06:16

tanggal 1 may 2013 lepas... berlakunya peristiwa bersejarah dlm hidup aku...cewah.. bunyi mcm saspen... haha.. xde bende pun sbenarnye... cuma tarikh ni aku n family mertua ku dgn mak2 sedara nye meninggalkan Malaysia selama 6 hari...sebab kitorg g bercuti kat Beijing! (muslim tour package) hehe.. punye la seronok g sane... setakat ni kalo oversea tu la tempat paling jauh penah aku pegi... bertolak 1 mei, balik 6 may... ha... nk tanye korang... igt lg x perisitwa yg besar berlaku time2 ni? igt x? igt x? tarikh 5 may tu.... igt x? x igt le tu... tarikh tu kan seluruh rakyat malaysia keluar mengundi... ha... mase korg2 dok beratur2 kat skolah2 tu mase tu kitorg kat beijing china... rugi sgt x dpt undi, tp nk buat cmne, booking tiket bulan 2...byr semua siap dah..umum tarikh undi ujung bulan april kot... so xleh nk wat pape la kan...

ok...berbalik pasal percutian yg awesome nih... bertolaknye tengah malam 30 april... flight kul 12 lebih (dah 1 may dah time tu) naik MAS... perjalanan selama 6 jam... first time naik MAS...sebelum ni naik Air Asia, Firefly dgn Rapid KL jer... mmg terbaiklah naik MAS... first time naik kan, so jakun la sket... org lain tido aku main game lah, tgk movie lah... tq MAS sebab menyediakan fasiliti yg best!!! setelah 6 jam, smpai lah kitorg kat beijing tu... pertama kali menjejakkan kaki kat negara yg mempunyai jumlah penduduk terbesar di dunia... sejukkkkk... time tu musim bunga... walaupun musim bunga tp tetap sejuk... tp xde la smpai keluar wap bile ckp tu... group kitorg 13 org sahaje... kecik je..family members aku je 11 org... lg 2 org tu couple dewasa... name x igt dah... org petronas diorg nih... ramah orgnye...

bergambar kat KLIA sebelum pergi... thanks kepada yg hantar kitorg kat airport...
sesudahnye sampai... kitorg di jemput oleh seorg tourist guide namenye miss Zhang... die x bleh ckp bahasa melayu pun... english lg lah...tp yg bestnye die pernah ambil kelas bahasa indonesia sbg bahasa perantaraan dgn tourist dr malaysia n indonesia... so boleh lah paham ape die ckp... sng nk communicate 2 hala... bile dah settle luggage, bas pun dah smpai, kitorg pegi ke hotel dulu...utk check in dan simpan beg kat bilik masing2..

yang bestnye, sesudah smpai kat hotel tu... berlambak org malaysia yg menginap kat hotel tu...ade yg bru smpai mcm kitorg gak, ade yg nk berangkat pulang ke tanah air... 




disambut oleh banner2 yg meriah...
hotel dah settle...perut pun dah lapar... miss zhang bwk kitorg pegi lunch dulu... kat restoran halal... name x tau sbb tulisan cina...hehe.. pekerja2 lelaki dia pakai kopiah... pekerja perempuan pakai tudung... makanan die? first time makan masakan negara China... MASIN... hahaha... org china igt kite ni kuat makan masin... kalo ikutkan masakan asal diorg... mmg tawar... so konon nk adapt dgn masakan org malaysia, diorg bubuh la garam... tp lapaq punya pasai... balun saja lah...
yg ni la yg masin tu... hehe.. bile makan, lidah rasa kebas n kelu.. tak tau rempah ape diorg letak dlm ni

ni pun masin gak...





dah kenyang.. kitorg bergerak ke tempat pertama! ho yeah!! TIAN AN MEN SQUARE... city square yg ke 4 terbesar di dunia... besar yg amat... luas yg amat... mmg lenguh kaki dibuatnya... keluasan dia 440,000 m².... besaq ooo... terletak di tgh2 china... salah satu tarikan utama di Beijing....x lawat x sah...byk la peristiwa sejarah yg penting buat rakyat china berlaku kat sini... kat sini jugak ada makam Mao Zedong..dia ni founding father of People's Republic of China... sng cite presiden China yg pertama.. (menurut miss zhang) cite byk pun x best gak.. jom tgk gmbr2 yg kitorg tangkap mase kat situ.. cikidaud! jumpe lg di part 2.. peace... :)













1 comments:

  1. Wah best nih, nanti kita sambung lagi belajar bikin blog panas

    ReplyDelete